Παιδικά χρόνια - Νταλίπης

Loading color scheme

Ο Αναστάσιος Νταλίπης (1896 - 1949) ήταν Έλληνας πολιτικός και στρατιωτικός. Εξελέγη επί σειρά ετών βουλευτής και διατέλεσε Υφυπουργός - Γενικός Διοικητής Δυτικής Μακεδονίας κατά την περίοδο 1946 - 1947.

Ο Αναστάσιος Νταλίπης γεννήθηκε το 1896 στο χωριό Γάβρο της επαρχίας Κορεστείων του νομού Καστοριάς. Ήταν δευτερότοκος γιος του οπλαρχηγού του Μακεδονικού αγώνα Δημήτρη Νταλίπη, που έδρασε στην περιοχή των Κορεστείων και έπεσε μαχόμενος εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων και του οθωμανικού στρατού στις 19 Νοεμβρίου του 1906 στη θέση ράχη Ασβού των Κορεστείων στον δρόμο προς τις Πρέσπες. Μετά τον θάνατο του πατέρα τους, η χήρα Βασιλική Δημητρίου Νταλίπη, αφού τα τρία μεγαλύτερα αγόρια της παρελήφθησαν και επροστατεύθησαν από το Εθνικόν Οικοτροφείον, έφυγε στην Αμερική (διότι εκινδύνευσε, όπως και τα παιδιά της, από τους Βουλγάρους) μετά της μικρής της θυγατέρας Ευφημίας.

Την προστάτευσε ο εκεί εγκατεστημένος αδερφός της. Μετά ολίγα έτη την ακολούθησε ο πρωτότοκος Ευάγγελος (1891-1962), ο οποίος και παρέμεινε μονίμως στον Καναδά. Ο άλλος αδερφός του Αναστασίου Νταλίπη, Αθανάσιος(1897-1921), έγινε αξιωματικός του ελληνικού στρατού και σκοτώθηκε πολεμώντας στην Μικρασιατική Εκστρατεία στις 11 Ιουνίου 1921.

Τέλος ο νεώτερος αδερφός Κωνσταντίνος, (1902-1978) σπούδασε, με την οικονομική βοήθεια του αδερφού του Αναστασίου, πολιτικός μηχανικός στο πολυτεχνείο της Λωζάνης, έζησε στην Θεσσαλονίκη, όπου και ανέπτυξε παράλληλα με την επαγγελματική και αξιόλογο εθνική δράση.

 Στρατιωτική Καριέρα