Άρθρο για Σκοπιανό στις 18 ιουνίου 2018 - Νταλίπης

Loading color scheme

Άρθρο για Σκοπιανό στις 18 ιουνίου 2018

Στις 19 Νοεμβρίου του 1906,στη θέση Ασβός Κορεστίων, στο δρόμο για τις Πρέσπες, έπεφτε μαχόμενος προς τους βούλγαρους κομιτατζήδες και στη συνέχεια με τον οθωμανικό στρατό, ο παππούς μου, οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα καπετάν Δημήτρης Νταλίπης.

Αγαπητέ κύριε Μπαϊρακτάρη,

Στις 19 Νοεμβρίου του 1906,στη θέση Ασβός Κορεστίων, στο δρόμο για τις Πρέσπες, έπεφτε μαχόμενος προς τους βούλγαρους κομιτατζήδες και στη συνέχεια με τον οθωμανικό στρατό, ο παππούς μου, οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα καπετάν Δημήτρης Νταλίπης.

Αγωνίστηκε, πολέμησε, και έδωσε και τη ζωή του, για να μη περιέλθει η Μακεδονία στους Βούλγαρους με την επερχόμενη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Εκατόν δώδεκα χρόνια μετά, στην ίδια περίπου περιοχή, η Ελλάδα αναγνώριζε τους Σκοπιανούς σαν Μακεδόνες και το κράτος τους σαν βόρειο Μακεδονία.

Πραγματικά προκαλεί θλίψη αλλά και οργή, ότι αγώνες εκατό και πλέον ετών πάνε χαμένοι στις μικροκομματικές σκοπιμότητες μιας κομμουνιστικής κατά βάση κυβερνήσεως με την βοήθεια βέβαια και των κατ ευφημισμόν ανεξαρτήτων ελλήνων, στην πραγματικότητα βέβαια ένα ασκέρι πεινασμένων για εξουσία.

Και λέω θλίψη γιατί οι αγώνες μας για τη Μακεδονία δεν σταμάτησαν τα εκατό αυτά χρόνια, μια και η επιβουλή στην Μακεδονία μας συνεχιζόταν όλη αυτή τη περίοδο από τους βόρειους γείτονες μας, είτε αυτοί ήταν βούλγαροι, ή νοτιοσλάβοι ή σκοπιανοί.

Με συνεχή προπαγάνδα εντός και εκτός κυρίως ελλάδας, με διαστρέβλωση της ιστορίας αλλά και με πολεμικές επιχειρήσεις.

Μη ξεχνάμε την απάνθρωπη βουλγαρική κατοχή της Μακεδονίας μας κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και την ανάμιξη της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και την προδοτική συμπεριφορά του ελληνικού κομμουνιστικού κόμματος, που για μία περίοδο είχε συμφωνήσει στην απόσπαση της ελληνικής Μακεδονίας και τη δημιουργία μακεδονικού κράτους με την Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία.

Στο σημείο αυτό δεν μπορώ να μη αναφέρω και τη συμβολή του γυιού του καπετάν Νταλίπη, πατέρα μου Αναστάσιου Νταλίπη, στην αποκάλυψη της επιβουλής του Τίτο για την απόσπαση της ελληνικής Μακεδονίας.

Πράγματι ο Αναστάσιος Νταλίπης, υπήρξε ο πρώτος έλληνας πολιτικός, όντας υφυπουργός-γενικός διοικητής Δυτικής Μακεδονίας, που με άρθρο του το 1946 στην τότε εκδιδομένη εφημερίδα Ελληνικό Αίμα των Βοβολίνη-Μηλιού, κατήγγειλε τον Τίτο και την Γιουγκοσλαβία για την άμεση ανάμιξη της γειτονικής χώρας στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο με απώτερο σκοπό την απόσπαση εδαφών του ελληνικού τμήματος της Μακεδονίας. Τότε ο Τίτο διαμαρτυρήθηκε στον ΟΗΕ και ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Ελλάδα, ο δε Αναστάσιος Νταλίπης υπέβαλε την παραίτηση του για να διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση. Η παραίτησή του Νταλίπη δεν έγινε τελικά  δεκτή και ακολούθως η χώρα μας προσέφυγε στον ΟΗΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Δεν ανταποκρίνεται λοιπόν στην αλήθεια, ότι η Ελλάδα δεν είχε αντιδράσει στα Τιτοϊκά σχέδια, που με την δημιουργία της ομόσπονδης γιουγκοσλαβικής  μακεδονίας, σχεδίαζε την απόσπαση και προσάρτηση της ελληνικής Μακεδονίας.

Ίσως η πίεση μας προς το Τιτοϊκό καθεστώς να μη ήταν όσο έπρεπε ισχυρή λόγω και των πιέσεων του αμερικανικού παράγοντα, μετά και την διάρρηξη των σχέσεων της Γιουγκοσλαβίας με την τότε Σοβιετική Ένωση.

Επανερχόμενοι τώρα στα σημερινά, είναι βέβαιο ότι ο αγώνας της πατρίδος μας θα συνεχιστεί από τους Έλληνες που δεν είναι πρόθυμοι να δεχτούν τετελεσμένα γεγονότα.

Ποια μορφή θα πάρει αυτός ο αγώνας είναι ακόμα άγνωστο.

Ένα είναι βέβαιο, ότι μια ιστορία του μακεδονικού ελληνισμού σχεδόν τριών χιλιάδων χρόνων, αλλά και οι συνεχείς αγώνες και το αίμα που χύθηκε τα τελευταία εκατό χρόνια, δύσκολα διαγράφονται.

Ας είναι αυτό μια προειδοποίηση, σε όλους εκείνους που νομίζουν ότι με τις σημερινές πράξεις τους θα γλυτώσουν από την εκδίκηση της ιστορίας και όχι μόνο.

Με εκτίμηση

Γιάννης Αναστ.Νταλίπης

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ