Άρθρο για μακεδονικό σε οδό καστοριάς 07/12/2017 - Νταλίπης

Loading color scheme

Άρθρο για μακεδονικό σε οδό καστοριάς 07/12/2017

Από ότι μαθαίνουμε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, μέσα στο άμεσο μέλλον να επιδιωχθεί, από πολλούς παράγοντες, η λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Αγαπητέ κύριε Μπαϊρακτάρη,

Από ότι μαθαίνουμε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, μέσα στο άμεσο μέλλον να επιδιωχθεί, από πολλούς παράγοντες, η λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Αυτό θα διευκολύνει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ-ώστε να ανακοπεί η αύξουσα επιρροή του ρωσικού παράγοντα στα δυτικά βαλκάνια-αλλά και την πορεία των Σκοπίων προς την ευρωπαϊκή ένωση, όπως θα επιθυμούσε κυρίως η Γερμανία.

Από την άλλη μεριά υπάρχει η σημερινή κυβέρνηση μας, η οποία έχει αποδείξει, ότι μπορεί να δεχθεί τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Υπάρχει συνεπώς ο κίνδυνος να δοθεί λύση ενάντια στα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Πρέπει δε να λάβουμε υπ’όψιν μας και τις επικίνδυνες ιδεοληψίες του Σύριζα σχετικά με το Μακεδονικό θέμα.

Οι δε κινήσεις που κάνουν τελευταία τα Σκόπια, όπως μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, που το είχαν βαπτίσει με το όνομα Αλέξανδρος ο Μέγας, απόσυρση μερικών ελληνικών αγαλμάτων μπροστά από τη βουλή τους, μετακίνηση σε άλλη θέση του μεγάλου αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν ένδειξη καλής θέλησης δεν έχουν πολύ σπουδαία αξία. Αυτά δεν αλλάζουν τη βάση της αλυτρωτικής πολιτικής τους.

Δυστυχώς, λάθη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1989 μέχρι σήμερα, είτε από πολιτική δειλία, πνεύμα υποταγής στους συμμάχους μας αλλά και άγνοια, αδιαφορία ή και ραθυμία, έφεραν το θέμα με τα Σκόπια στη σημερινή του κατάσταση.

Μπορεί κάποιοι να ήλπιζαν ότι ο ελληνικός λαός, και μάλιστα εμείς οι μακεδόνες, θα λησμονούσαμε το θέμα σε δέκα χρόνια!, αποδείχτηκε όμως ότι αυτό παραμένει ζωντανό αν και σε πλήρες αδιέξοδο. Τι μπορεί λοιπόν να γίνει σε αυτό το σημείο που φτάσαμε;

Η θεωρία ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος μας είναι και λανθασμένη και ηττοπαθής.

Λανθασμένη, γιατί τα Σκόπια δεν τα ενδιαφέρει τόσο η αναγνώριση από μακρινές και εξωτικές χώρες (π.χ Νήσοι Βανουάτου ή Ακτή του Ελεφαντοστού ), όσο τα ενδιαφέρει η αναγνώριση από την Ελλάδα, την χώρα της οποίας θέλουν να σφετεριστούν την ιστορία αλλά κυρίως να οικειοποιηθούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, παρουσιάζοντας το σαν « μακεδόνες » και όχι έλληνες.

Πίσω από την εμμονή τους να αναγνωρισθούν σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κρύβονται οι εθνικιστικές τους  φαντασιώσεις και  οι επεκτατικές τους βλέψεις. Η διαμάχη για το όνομα δεν είναι μόνο μια διαμάχη για την ιστορία. Είναι γεωπολιτικό πρόβλημα που μετατρέπει την FYROM σε αγκάθι στα πλευρά της Ελλάδας.

Ηττοπαθής, γιατί θέλουμε στη βάση κομματικών σκοπιμοτήτων και πρόσκαιρων οικονομικών συμφερόντων, να κλείσουμε όπως όπως ένα ζήτημα που δημιούργησε εξήντα χρόνια πριν η Γιουγκοσλαβία του Τίτο, με την σημερινή του δε μορφή παρουσιάστηκε μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή ούτε τριάντα χρόνια.

Τι είναι όμως τριάντα ή εξήντα χρόνια μπροστά σε μια ιστορική διαδρομή του μακεδονικού ελληνισμού σχεδόν τριών χιλιάδων χρόνων.

Η ιστορία αλλά κυρίως  η ίδια η ζωή δεν θα συγχωρήσει ποτέ την γενιά μας, αν ξεπουλήσουμε την Ελληνική Μακεδονία.

Γιατί όπως λένε οι στίχοι του Παλαμά   

…… Χρωστάμε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν θα΄ρθούνε, θα περάσουν, Κριτές θα μας δικάσουν

Οι αγέννητοι, οι νεκροί

 Σαν συμπέρασμα, ακόμα και αν όλος ο πλανήτης αναγνωρίσει τα Σκόπια σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας » η Ελλάδα πρέπει να αρνηθεί να το κάνει.

Ας τους ονομάζουμε με κάποιο όνομα που να δηλώνει γεωγραφικό αλλά όχι εθνοτικό προσδιορισμό-και αυτό είναι πιο σημαντικό ακόμα και από την ονομασία - και συγχρόνως ας δηλώνουμε συνεχώς και μονότονα σε όλους, ότι διαφωνούμε ριζικά και απόλυτα με την ονομασία που αυτοί έχουν δώσει στο κράτος τους.

Θα διερωτηθεί κανείς τι θα επιτύχουμε με αυτή την τακτική;

Είναι σε όλους γνωστό ότι τα Σκόπια αποτελούνται από αρκετές εθνότητες, οι οποίες δεν έχουν και τις καλύτερες μεταξύ τους σχέσεις.

Οι δύο βασικές εθνότητες οι Σλάβοι και οι Αλβανοί μισούνται μεταξύ τους και ήδη τραβάνε ξεχωριστούς δρόμους.

Και μπορεί σήμερα η αναλογία να είναι 65% Σλάβοι και 35% Αλβανοί, με τον ρυθμό όμως γεννήσεων του αλβανικού στοιχείου είναι μαθηματικά βέβαιο ότι, σε προβλεπτό διάστημα η αναλογία αυτή θα έχει ανατραπεί.

Μοιραία τότε θα αλλάξει η σημερινή κατάσταση και το αλβανικό στοιχείο θα ζητήσει σε πρώτο στάδιο την δημιουργία ομοσπονδίας  σε δεύτερο δε στάδιο την πλήρη  ανεξαρτησία του.

Αυτό που θα έχει απομείνει τότε από τα σημερινά Σκόπια θα στραφεί προς την πραγματικά συγγενή του Βουλγαρία (μη λησμονούμε ότι η Βουλγαρία αν και αναγνώρισε από τους πρώτους τα Σκόπια, αρνήθηκε να αναγνωρίσει το γλωσσικό τους ιδίωμα, ισχυριζόμενη ότι είναι στην πραγματικότητα  βουλγαρικά.)

Όταν λοιπόν έρθει εκείνη η ώρα δεν θα υπάρχει πλέον το σημερινό κράτος πολύ δε περισσότερο η ψευδεπίγραφη ονομασία του αλλά και οι επιδιώξεις σε βάρος μας και ο σφετερισμός του όλου από το μέρος.

Η δε σημερινή σκοπιανή (σλαβική κατά βάση) νομενκλατούρα-αν βέβαια ζούνε μέχρι τότε-θα κτυπάνε το κεφάλι τους που η μεγαλομανία τους και οι πολιτικά λανθασμένες επιλογές τους, έστρεψαν εχθρικά προς αυτούς την Ελλάδα ,τον μόνο γείτονα τους που δεν είχε καμιά (ίσως και κακώς για την πατρίδα μας) εδαφική διεκδίκηση από αυτούς.

Την Ελλάδα, της οποίας τη συνεργασία έπρεπε με κάθε τρόπο να επιζητούν οι σλαβομακεδόνες, για να μπορέσουν να αναχαιτίσουν την Μεγάλη Αλβανία που δημιουργείται με γρήγορους ρυθμούς.

Τότε όμως θα είναι πολύ αργά.

Με εκτίμηση

Γιάννης Αναστ.Νταλίπης

Πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π